Kilka słów wstępu od Angie...
Ciao ragazzi! Zbliżają się urodziny mojej Violetty i chcę przygotować coś, co zapamięta na długi czas. W książce Olgi znalazłam przepis na ciasto z truskawkami i kwiatem fiołka.
Oczywiście zanim przystąpimy do pieczenia musimy sprawdzić czy w domu mamy wszystkie niezbędne produkty. A czego potrzebujemy?
Ingredienti~ składniki.
150 g ricotty
130g jogurtu
40g miodu
230g truskawek
1 płyta ciasta biszkoptowego [jeden biszkopt]
1 łyżka granulowanego cukru
1 łyżka cukru pudru
200ml kremu do umocowania kwiatków
Garść kandyzowanych fiołków
Biszkopty
Jeśli jesteście już pewni, że wszystko co niezbędne leży na blacie gotowe by zacząć piec przejdźmy do przygotowania ciasteczek.
Na samym początku musimy w miseczce wymieszać ricottę, miód oraz jogurt.
UWAGA: Jeśli ricotta nie jest bardzo zimna należy dodać mniej zimnego jogurtu inaczej nasz krem się nie uda. Całość umieścić w lodówce na dwie godziny.
W między czasie opłukać truskawki i odłożyć na bok, ponieważ będą potrzebne dopiero na końcu- przy dekoracji. Część z nich jednak należy przekroić na pół i razem z łyżką cukru zmiksować w mikserze.
Weź biszkopt i przetnij go na pół. Pierwsza część jest jako baza. Pokrywasz biszkopt kremem, truskawkami i przykrywasz drugą częścią biszkopta. Następnie wkładasz całość do lodówki.
Układasz biszkopty dookoła ciasta i dodajesz na wierzch śmietanę.
Mniam. Napewno pyszne. :)
OdpowiedzUsuńMoże poproszę mamę żeby ze mną upichciła to ciasto :)
OdpowiedzUsuńSuper post :) Czekam na kolejny z tej serii <333 /misia
OdpowiedzUsuń